Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 3 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 3 months
Kort hår
Tor, 3 years, 3 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 10 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

På biblioteket

Det er én ting man må passe på når man sitter på et bibliotek av NLS-typen (altså et der man ikke selv kan gå og hente bøkene man vil ha, men må kalle dem opp, for så å vente til de snille bibliotekarene har hentet dem -- noe som kan ta alt fra et kvarter til over en time): Å be om nye bøker i god tid før man går tom for gamle. Det er ikke alltid like lett. Man har for eksempel bare lov til å kalle opp en 10-14 bøker av gangen, og hvis man venter for lenge (noe som lett kan skje hvis man venter til man har lest fem før man leverer inn igjen de man er ferdig med) risikerer man å gå tom.

Og når man går tom er det et begrenset antall ting man kan foreta seg:
-Man kan gå hjem (fristende, men ikke egentlig veldig produktivt)
-Man kan gå og drikke vann (men det er grenser for hvor ofte man kan gjøre det før vakten ser rart på en, for man må nemlig vise kort for å komme inn igjen etter å ha drukket vann -- man har selvsagt ikke lov til å drikke vann der bøkene er)
-Man kan gå en tur i lese-rommet og se på alle indexene og oppslagsverkene som fyller veggene (dem har man nemlig alltid tilgang på)
-Man kan se på hva alle andre leser.

Den eneste av disse som egentlig er interessant når man har vært på biblioteket men jevne mellomrom i over et år er den siste.

På skrå overfor meg sitter det en italiener som leser om "decay" og modernitet. Jeg lurer på om han egentlig jobber med overgangen mellom dekandansen og moderniteten. Det kan se slik ut. Jeg klarer ikke å tyde alle titlene, men tre av dem er i alle fall Five Faces of Modernity, Romancing Decay og Spectrum of Decadence. Hvordan vet jeg at han er italiensk? Rene fordommer: Han ser italiensk ut, og en av bøkene han leser er på italiensk. På skrå på den andre siden sitter det en jente med verdens største fransk-ordbok.

En mann på det andre bordet leser tilsynelatende i gamle samlinger av et magasin jeg vet jeg har vært borti i mine studier, så jeg er litt nysgjerrig. Jeg lurer på om det kan være Dickensian. Han skriver på en windows-maskin, stakkars mann. Jeg kan ikke unngå å legge merke til at det vanligvis er en overvekt av mac'er her. Tidligere i dag så jeg en av de superlette nye, og jeg var misunnelig en stund. Det satt også en jente ved siden av meg som hadde en av de bittesmå eee-maskinene. Jeg skjønner ikke hvordan man kan skrive noe av særlig lengde på en slik skjerm, men hun så ikke ut til umiddelbart å ville rive av seg håret.

Det er 20 minutter til biblioteket kommer til å be oss om å levere inn bøkene, og brevene til Stevenson har ennå ikke kommet. Jeg tror jeg må gå og spørre. Har jeg fortalt at bibliotekar-frykt er en anerkjent fobi? Eller er det egentlig en irrasjonell frykt? Jeg vet ikke. Jeg er ikke hardt rammet, men noen av disse bibliotekarene er litt skumle. Enten er det tydelig at de hater deg og ikke vil at du skal ta på bøkene deres, eller så er de så overveldende hjelpsomme og imøtekommende at jeg får lyst til å løpe min vei. Og de spør hele tiden hva jeg heter. Prøv å forklare en brite at du heter Hoel. Jeg har gått over til å bare stave det med en gang.
"Hva er navnet ditt?"
"H-O-E-L."

----

Boken kommer ikke før i morgen tidlig.

Comments

Tor,  31.01.09 11:22

Jeg liker NLS. Det er et ekte bibliotek, der man føler at det kan komme en bibliotekar med sinte briller og håret satt opp i en stram knute (eller hva man kaller det) og hysje på deg hvis du kremter for høyt. Slett ikke slik som disse mer eller mindre moderne universitetsbibliotekene der man tillater hva som helst.

Det eneste som trekker litt ned er at det ikke er uendelige rekker med bokhyller i leserommene. Dessuten er det ganske mange trapper, og det betyr at man antagelig aldri vil oppleve at Harrison Ford kommer skrensende inn på en motorsykkel og forteller deg at du aldri blir en god arkeolog hvis du bare sitter på biblioteket.

Camilla,  31.01.09 11:30

Hvis Harrison Ford gjorde det, tror jeg han ville fått bank av NLS-bibliotekarene.

Jørgen,  31.01.09 11:45

Ja, med sånne, hva heter det, wifflebats, for at julingen de deler ut skal være lydløs. Men siden det er av skumgummi, tar det dødslang tid, slik det sømmer seg i et bibliotek. Samtidig som de banker Ford, hvisker de ham i øret: "Where are zee keeys, Doktor Joneez?"


Sverre,  02.02.09 12:06

"Har jeg fortalt at bibliotekar-frykt er en anerkjent fobi?"
Tøft. Men jeg føler meg ikke spesielt skummel.

Jeg representerer dessuten de som må løpe å hente alle de rare bøkene du låner (riktignok på NB i Oslo, men det høres ut som om NLS driver butikk på samma måten som oss). Men det er gøy nok det, altså. Ei brosjyre om gjødselsmuligheter i Trysil i 1921 her, ei bok om rasehygiene der.

Camilla,  02.02.09 12:08

Hva er sjansen for at jeg kan bestikke deg til å slippe meg inn på lagrene?

Sverre,  02.02.09 15:47

Skriv et beløp på en lapp,skyv den sakte over bordet mot meg og se om jeg nikker kort eller rister sakte på hodet.

Camilla,  02.02.09 15:55

5 krokanruller
*skyve*

Sverre,  03.02.09 12:26

! Stig på.

Ragnhild,  06.02.09 09:40

I dag jobber jeg på biblioteket, avdeling for fysioterapi, ergoterapi, jordmor-, sykepleie- og døvetolkutdanningen. Den eneste som hvisker her nå er en liten gutt. Han har sikkert vært på det offentlige biblioteket som i mye større grad er et "ordentlig" bibliotek.

Anders K.,  06.02.09 15:42

Ikke så mye bråk på døvetolkavdelingen, kan jeg tenke meg. Verre i nærheten av jordmorhylla.

Kjellove,  06.02.09 15:52

Det er visst ikke lov å banne nær jordmorlitteraturen.
Category
Today's exploits
Tags
NLS
bibliotek
PhD
National Library of Scotland
Views
5059
Google hits
1
Last google search
jordmorlitteratur