Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Aprilsnarr

I år tilbragte jeg mesteparten av 1. april på tog, fly og flyplasser, så jeg fikk ikke med meg noen av årets aprilspøker på nettavisene. På lørdag dumpet imidlertid Morgenbladet ned i postkassen min, og veide straks opp for ethvert tap jeg eventuelt måtte ha følt i den sammenheng. At Morgenbladet var forsinket er forøvrig også min unnskyldning for at jeg skriver om et tema som åpenbart er forigårs.

Uten å ha sjekket veldig nøye, vil jeg tro at Morgenbladet var den norske avisen som brukte mest tid, krefter og spalteplass på årets aprilspøk. Spøken, som handlet om at regjeringen har vedtatt å bygge en ny hovedstad, Norvegia, i det nedlagte skytefeltet på Hjerkinn, hadde fått mesteparten av forsiden, pluss tre helsider i avisen. Saken inkluderte flere store bilder, åpenbart hastig slengt sammen i Photoshop, men noe tid må det likevel ha tatt. Selv om teksten, på litt i overkant av 2000 ord, var vittig, med gullkorn som
Senterpartiet ser det som en seier at så mange statlige arbeidsplasser nå flyttes ut av Oslo, og endatil til Oppland, der partiet har slitt på meningsmålingene. SV skal på sin side ha strittet imot, men har fått en etterlengtet seier i form av et større kompromiss, der man blant annet har forpliktet seg til å sette i gang CO2-rensing på Mongstad innen 2028.

og morsomme fakta som
  • Norvegia skal være et klima- og kjønnsøytralt nullrisikosamfunn.
  • Beregnet kostnadsramme er 2268 milliarder kroner.

greier jeg ikke helt å fri meg fra følelsen av at det er litt i overkant å bruke så mye plass på en spøk. Skjønt, en ukesavis som Morgenbladet kommer jo bare ut på 1. april omtrent hvert sjuende år, så de må nesten få lov til å fleske til de gangene det skjer.

Uansett, poenget mitt er at det å bygge en ny by på denne måten kanskje ikke er så tullete som det først kan høres ut. Dagens byer er jo på ingen måte perfekte, og man støter hele tiden på problemer når man vil gjøre ting som å forandre på veier, sykkelstier, jernbaneskinner og alt mulig. Jeg sakser fra Good Omens:
London was not designed for cars. Come to that, it wasn't designed for people. It just sort of happened. This created problems, and the solutions that were implemented became the next problems, five or ten or a hundred years down the line.

Å bygge en ny hovedstad er kanskje litt i overkant ambisiøst, men jeg mener i alle fall delvis seriøst at det hadde vært kult om vi hadde tatt en King Abdullah og bygget opp en moderne universitetsby med gammeldags design helt fra grunnen av. Det hadde i alle fall vært interessant å se hva byplanleggerne hadde greid å komme opp med hvis man ikke hadde vært bundet av eksisterende modeller som at bilveiene skal være i midten, med sykkelfelt og fortau på siden, og at husene i et kvartal er bygd på forskjellige tidspunkt, har ulik høyde og fasade, og at takene ikke brukes til noe særlig, og sikkert mange andre ting jeg ikke kommer på.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  03.04.11 14:42

Jeg liker at Morgenbladet tar dette langt. Alle aviser har godt av litt satirisk krydder innimellom, og det at de bare kommer ut 1. april hvert sjuende år er grunn god nok for meg. Skal man først ha en aprilspøk i avisen burde man virkelig ta i.

Det å gjøre dette på ordentlig tror jeg imidlertid er en virkelig dårlig idé. Når du først er inne på Good Omens føler jeg du burde nevne Milton Keynes.
Tor,  09.04.11 23:38

Så hvorfor skulle det egentlig være en dårlig idé å bygge en by med en plan helt fra grunnen av? Det er klart at det å bygge en by på vanlig måte over lang tid er jo ikke en tilfeldig prosess, mer som en slags evolusjon, men det må da ha fordeler å ha tenkt gjennom ting på forhånd, spesielt i forhold til infrastruktur som vann og avløp og strøm og alt slikt som ligger nedgravd.

Kanskje Johannes mener noe om dette?
Camilla,  10.04.11 00:58

En ny by av denne typen vil ikke ha noen sjel. Og det er greit for folk som ikke bryr seg om denslags, men vanlige mennesker vil bli sprø på et slikt sted.