Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Calcuttagutta tester årets valgomater

Årets valg nærmer seg med stormskritt, og selv om jeg føler meg rimelig sikker på hva jeg skal stemme, bestemte jeg meg for å teste Aftenpostens Valgomat. Den fortalte meg, til min overraskelse, at jeg burde stemme KrF, da jeg er hele 44,8% enig med deres politikk. På en god andreplass kom SV, som jeg i følge Aftenposten er 44,2% enig med.

Ikke helt fornøyd med resultatet tok jeg turen over til NRK, som later til å stille spørsmål som i alle fall delvis er tilpasset hvilken kommune du sier at du bor i. De hadde i alle fall et par om bomringen og boligutbygging i Trondheim. Jeg tror egentlig ikke jeg er så veldig hard på kommunepolitikk, det var i alle fall flere spørsmål i både i denne testen og i Aftenpostens som jeg egentlig ikke har tenkt så mye på. Uansett, jeg fikk til svar at jeg er 83% enig med Venstre og 82% enig med både Arbeiderpartiet og SV.

Fortsatt ikke helt fornøyd med utfallet av disse testene bestemte jeg meg for å sjekke om det finnes flere valgomater, og det viste seg at også Dagbladet har en. Dagbladet opererer ikke med prosent enighet, men forteller deg (eller i alle fall meg) hvilke tre partier du er mest enig med. Det virker kanskje som en god idé, det er i allefall åpenbart at Aftenposten og NRK ikke bruker en felles definisjon av % enig, men eller annen indikasjon på hvor mye som skiller tre partiene hadde vært greit. Jeg synes dessuten også det er veldig tilfredstillende å få en slags bekreftelse på at jeg er en noenlunde ok person ved at valgomaten viser meg hvor lite enig jeg er med FrP. Dagbladet fortalte meg i allefall at jeg burde stemme på SV (stor logo) eller Arbeiderpartiet (liten logo) eller Rødt (enda litt mindre logo).

Årets valg blir forøvrig første gang jeg skal stemme ved mitt lokale valglokale i Trondheim, hvor enn det måtte befinne seg. Spennende, spennende.

-Tor Nordam

Comments

Ragnhild,  03.09.11 17:56

Jeg prøvde å teste ut nrk sin valgomat, men kommer ikke videre, fordi nrk ber om å "huske å fylle ut begge feltene" selv om jeg har fylt dem ut når jeg klikker for å gå videre. Enda et digitalt problem som jeg har i tillegg til frustrasjonen som er representert i mine lynforumposter.
Jørgen,  03.09.11 18:04

Jeg skjønte ikke helt hvorfor du var misfornøyd med svaret fra de to første testene. Du sier selv at du ikke har satt deg spesielt godt inn i kommunepolitikken (i alle fall at det var mye du ikke har tenkt over), og da synes ikke jeg at det er rart at du heller ikke har fullstendig oversikt over hvilke politiske parti dine meninger kommer best overens med, ei heller oversikt over hvor enige de enkelte partiene er i ulike saker. (La du forresten merke til at på mange av spørsmålene i testen til NRK kunne man trykke på en lenke for å få opp mer informasjon om problemstillingen?)

tl;dr: er du misfornøyd med testene fordi 1) du ikke ender opp med det resultatet du selv vil ha, eller 2) du savner en dyperegående analyse av hvert enkelt spørsmål/svar? Eller noe helt annet?

OK

Jørgen,  03.09.11 18:11

Etter å ha tatt 3/22-deler av testen til Aftenposten skjønner jeg i alle fall noe av misnøyen.
Tor,  03.09.11 18:54

Jeg burde sikkert utdypet, som du sier. Grunnen til at jeg var misfornøyd var at jeg helst hadde sett at testen bekreftet min identitet som SV-velger. Men som du er inne på er nok ikke det et problem med testen, men med min manglende oversikt ov kommunepolitikken.

Hmm

Camilla,  04.09.11 01:31

Jeg fikk Rødt ifølge den ene og SV ifølge den andre, så det passet ganske bra for meg. Kanskje politikere i Molde er bedre på å holde seg til ideologiske linjer enn de i Trondheim?

Anders K.,  04.09.11 20:14

Ikke vær lei deg. Jeg har alltid tenkt på deg som en typisk KrF-er. Bortsett fra at du har sagt en gang at du ikke er kristen, så det blir kanskje litt mer Høyre, egentlig.
Tor,  05.09.11 00:01

Kun én gang tidligere har jeg blitt beskyldt for å være KrF-mann, da av en fyr på lageret som mente at siden jeg ikke drakk og sloss hver helg var det ingen annen mulighet. Men Høyre? Det har ingen sagt om meg før.
Kjellove likes this

Anders K.,  05.09.11 08:03

Hvis jeg kan tillate meg å foreta en psykologisk analyse basert på mine egne inntrykk: Du har en ganske standhaftig forkjærlighet for rigide, predefinerte regelverk uten praktisk betydning. Dette er kanskje den viktigste av KrF's utallige kjerneverdier. I tillegg er du generelt konservativ-småborgerlig (iblant kalt "dannet"): Høyre som hånd i silkehanske. Du minner egentlig veldig om bestefaren min. Han er en aldeles utmerket fyr, men noen SV-er er han slettes ikke.

Hvis man snakker med deg om for eksempel privatisering, miljø eller studielånsordningen kommer det riktignok fram at du er en SV-er. Førsteinntrykket er likevel helt bestemt KrF/Høyre. (Kanskje med unntak av frisyren, som ikke vises hvis man ser deg forfra.)
Tor likes this

Are,  05.09.11 22:39

Så dannet, pent kledd og opptatt av gode manerer som du er, Tor, er det vel ingen bombe at du havner i Bondevik-leiren i enkelte undersøkelser. Men bevares, du er rød inni!

Hilsen en som gjerne klager i flere minutter over at Høyre og Ap insisterer på å være så ulike hverandre, og som muligens trøste-stemmer SV ved valget...
Category
News commentary
Tags
valg
valg 2011
valgomat
Views
5219
Google hits
1
Last google search
bør jeg stemme sv eller ap i trondheim