Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 11 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 11 months
Selvbygger
Camilla, 1 month, 4 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months
Kort hår
Tor, 3 years, 11 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 6 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 11 months, 3 weeks
Ten years ago
Nissebading
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

Forretningsidé

I dag på kontoret snakket vi om radioaktive stoffer, og om hvordan det er ganske heftig at 1 gram polonium-210 avgir en effekt på 140 W, med en halveringstid på 138 dager. Vi kom videre inn på at det hadde vært ganske kult å ha en liten klump med polonium i kjelleren, så hadde man sluppet å tenke på oppvarming resten av vinteren. Problemet er naturligvis at polonium-210 er ganske vanskelig å få tak i, og dessuten latterlig dyrt.

Det finnes imidlertid noe som er både lettere å få tak i og billigere, nemlig radioaktivt avfall. Som navnet tilsier er dette avfall, i alle fall intil videre, og noe man betaler i dyre dommer for å håndtere. Det avgir ikke fullt så mye varme som polonium-210, men typisk brukt reaktorbrensel ligger i følge wikipedia på respektable 10 kilowatt pr tonn etter ett år, og dette går ned til rundt 1 kilowatt pr tonn etter ti år.

Plutonium som gløder fra sin egen henfallsvarme.

Forretningsidéen ligger i å formidle radioaktivt avfall til folk som bygger hus. Hvis man blander inn brensel-pellets i betongen i grunnmuren skjermer man sikkert unna det verste av strålingen, og så slipper du å tenke på oppvarming de første årene. Det er rett & slett genialt. Eventuelt kan man gjøre litt prosessering av avfallet, og plukke ut ting med litt lengre halveringstid, så får man mer stabil varme over lengre tid. Jeg aner ikke hva det faktisk koster å kvitte seg med brukt reaktorbrensel, men jeg gjetter på at det ikke er billig, så det er faktisk ikke utenkelig at man kunne få så mye penger for å ta imot brenselet at man kan finansiere et hus, og da får man attpåtil et hus som ikke trenger oppvarming de neste 10000 årene. At ikke en eller annen EU-byråkrat eller en amerikansk gründer har kommet på denne idéen er helt uforståelig.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  21.09.11 21:37

Jeg er bare litteraturviter, men jeg mener vagt å huske fra ungdomsskolen at radioaktiv stråling ikke bare avgir varme (snill, god varme), men også uhyggelige greier som gamma-stråling og alfa-partikler og beta-partikler (hvorfor er den ene stråling og de andre partikler, egentlig? Er dette litt som lys som kan beskrives som begge deler?). Poenget er: legger ikke disse en liten demper på planen?
Karoline likes this
Tor,  21.09.11 21:52

Hvis du tenker ekstra nøye etter husker du kanskje at du samtidig lærte at alfa-stråling stoppes av nesten hva som helst, for eksempel papir, mens beta-stråling stoppes av et tynt lag metall og gamma-stråling stoppes av et tykt lag bly. Så hvis man støper inn avfallet i betong er det bare gammastråling som er et problem, og det er ikke alle stoffer som sender ut så mye gammastråling.

Forøvrig:

Radioaktivitet ble oppdaget i hine hårde dager, før man visste hvordan ting hang sammen. Man oppdaget at hvis man sendte radioaktiv stråling gjennom et magnetfelt ble strålingen splittet i tre deler, som man kalte alfa-, beta- og gammastråling. Senere oppdaget man at alfa-stråling består av helium-kjerner, betastråling består av elektroner, og gammastråling består av fotoner med veldig høy energi. Grunnen til at magnetfeltet splitter strålingen er at elektroner er negativt ladet mens heliumkjerner er positivt ladet, så de blir avbøyd i hver sin retning, mens fotoner ikke har ladning, og derfor ikke blir avbøyd.

Tidligere pleide man å kalle elektroner betapartikler, men det er ikke spesielt vanlig nå om dagen. Man sier imidlertid fortsatt alfa-partikler, og når det er snakk om radioaktivitet sier man også alfa-stråling, beta-stråling og gamma-stråling. Og gamma-foton eller gamma-kvant tror jeg er det foretrukne hvis du vil referere til et lite stykke gamma-stråling.
Karoline likes this