Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Siteringer

Jeg har fra tid til annen ledd av Camilla, fordi hun må forholde seg til et fenomenalt rigid system kjent som MLA når det gjelder føring av referanser i vitenskapelige tekster. Jeg kødder ikke, det finnes en bok som heter MLA Handbook for Writers of Research Papers, som gjennom flere hundre sider beskriver ikke bare hvordan man skal formatere et dokument for å få det til å se mest mulig fryktelig ut, men som også i detalj beskriver hva som skal stå i kursiv, hvilken rekkefølge ting skal stå i, ogsåvidere, ogsåvidere, når man for eksempel siterer et intervju som kun er tilgjengelig på nettet. Jeg har ikke boken foran meg, men jeg har sakset følgende fra en side som hevder å følge sjuende utgave av MLA Handbook.
List the interview by the name of the interviewee. If the interview has a title, place it in quotation marks. Cite the remainder of the entry as you would other exclusive Web content. Place the name of the Website in italics, give the publisher name (or sponsor), the publication date, the medium of publication (Web), and the date of access. Remember that if no publisher name is give, insert the abbreviation n.p.
owl.english.purdue.edu/owl/resource/747/09/

Jeg merker meg at adressen til intervjuet ikke er ansett som en vesentlig detalj. Nå er riktignok en nettadresse en ting som kan endre seg, men i de tilfellene adressen ikke har endret seg gjør de i alle fall jobben evig mye lettere for den som ønsker å sjekke opp en kilde.

Uansett, poenget er at jeg pleide å le av dette systemet, men det var før jeg hadde den glede å forberede en artikkel for publisering i Physical Review. Physical Review, eller Phys. Rev. blant venner, er en meget annerkjent serie tidsskrifter, og siden de er meget annerkjente kan de ta seg råd til å være meget firkantet. De er imidlertid også meget hjelpsomme, så de har laget en egen LaTeX-pakke (revtex) som stort sett tar seg av det meste av formateringen for deg, og, litt mindre hjelpsomt, de har laget et uoversiktlig dokument på rundt 30 sider som beskriver hvor skapet skal stå. En av de særeste tingene, nest etter at et al. skal stå i kursiv i teksten, men ikke i referanselisten, er at når man siterer artikler skal navnet på tidsskriftet oppgis i forkortet form.

Disse forkortelsene kan fort bli en smule kryptiske, og er tilsynelatende laget etter et helt tilfeldig system. For eksempel skal Proceedings of the Royal Society of London Series A-Mathematical and Physical Sciences forkortes til Proc. R. Soc. Lon. Ser.-A, mens den nært beslektede Proceedings of the Royal Society of London Series A-Mathematical Physical and Engineering Sciences skal forkortes til P. Roy. Soc. Lond. A Mat., og den nesten like nært beslektede Proceedings of the Royal Society of London Series A-containing papers of a mathematical and physical character skal forkortes til P. R. Soc. Lond. A-conta. Jeg ser forsåvidt argumentet for å bruke forkortede titler når navnene kan bli så lange, og så lenge man publiserer en liste over forkortelser som alle kan forholde seg til er systemet entydig, som tross alt er det viktigste, men slik jeg ser det har man i dag et system som ikke er enkelt lesbart hverken for mennesker eller maskiner. Det er i ferd med å endre seg, spesielt med innføringen av doi, som er i ferd med å bli mer vanlig brukt i referanselister, men inntil videre har vi det egentlig ikke så mye bedre enn de stakkarene som må forholde seg til MLA.

-Tor Nordam
Camilla, Are, Ulf likes this

Comments

Ulf,  24.04.12 20:13

MLA ønsker dobbel linjeavstand og innrykk i første avsnitt. Alt annet er herlig strengt og vakkert. Men seriøst, æsj!

Are,  24.04.12 20:22

A-ha! Der var DERFOR jeg ikke ble akademiker!

MLA

Camilla,  24.04.12 20:22

Jeg liker dobbel linjeavstand. Det hjelper veldig når man skal skrive tilbakemeldinger/notater eller redigere eget arbeid.

For ikke å snakke om at det gir følelsen av økt produktivitet når man leser det (bunken minker raskere, selv om den starter større).

Det skal vel ikke være innrykk i første avsnitt? Det var i alle fall ikke det da jeg lærte stilen, tror jeg. Men jeg ligger noen år etter...

Forøvrig, til Tor: Ha!

Are,  24.04.12 20:27

(Det morer meg forresten, Camilla, at du og Tor konsekvent bruker tittel-funksjonen på kommentarene, som jeg føler er overflødig i 90% av tilfellene. Eksempelvis her - selvfølgelig handler kommentaren din om MLA når artikkelen handler om MLA - med mindre noe annet er spesifisert, i alle fall. Kjemper dere en langtidskamp for å få alle med på å sette titler på kommentarer, eller er dere inneforstått med at dere seiler en ensom seilas?)
Are,  24.04.12 20:28

((Ironisk nok var den forrige kommentaren et godt eksempel på en kommentar som avviker fra det opprinnelige temaet, og derfor godt kunne hatt en tittel. Sånn kan det gå!))
Tor likes this
Camilla,  24.04.12 20:29

Jeg har alltid vært veldig tilhenger av ensomme seilaser (så lenge de ikke foregår på båter).
Are, Tor likes this

Anders K.,  25.04.12 19:21

Selv om ingen bruker MLA frivillig, vil jeg også fraråde å legge seg på NRKs nivå, når de skriver: "Kilde: Universitetsbiblioteket." Hva i all verden betyr det?
Tor likes this
Arne,  24.05.12 11:58

Jeg sendte inn en artikkel til Applied Spectroscopy i februar, og fikk den tilbake i april. Et av punktene de ville jeg skulle endre, dreide seg om referanselisten. De hadde endret formatet en gang i mars. Men de hadde ikke endret det så mye: forfatternes initialer skulle nå skrives med punktum mellom, og foran etternavnet - før var det uten punktum og etter etternavnet.

Høres kanskje ikke så ille ut, men med 59 referanser, og gjerne 4-5 forfattere per artikkel, så blir det litt jobb.

Tipper de endrer det tilbake til det gamle formatet en gang i juni, når jeg har sendt inn på nytt :)
Category
Miscellaneous
Tags
MLA
referanser
sitering
Views
4880
Last edited by
Tor, 24.04.12 20:15