Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 5 months
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 10 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 5 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 5 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 4 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 4 months
Kort hår
Tor, 2 years, 5 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 12 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 10 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 1 month
50 book challenge
Camilla, 5 months
Five years ago
Eskalerende kaffesnobberi
Tor
Ten years ago
Kaffesnobberi
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

U3 - data på farten

I disse dager lanseres de første USB-diskene (også kjent som "minnepinner" eller "flash drive") med støtte for U3."U3, det er jo nesten U2, haha", tenker du kanskje, men U3 har mer å fare med enn en viss navnelikhet med verdens beste rockeband (tm).

Konseptet er kort fortalt at du tar med deg ditt personlige arbeidsmiljø hvor enn du går. Når du setter deg ned ved noen andres maskin og plugger i USB-disken får du tilgang til dine programmer og dine data. Alt du trenger for å gjøre arbeidet ditt ligger på disken. Dette kan være din favoritt-tekstbehandler, favorittnettleseren din med alle bokmerkene du så flittig bruker, din Skype-installasjon, eller din e-post-klient. Plug and play - du slipper å sjekke om programvaren du trenger finnes på maskinen, du slipper å installere den, du slipper å ergre deg over alle innstillingene som ikke stemmer overens med dine egne.

Det skal sies at det ikke ligger noen grensesprengende nyvinninger bak U3 - å kjøre programmer fra USB-disker er meget mulig den dag i dag, og mange programmer fungerer helt uavhengig av Windows-installasjonen din. Det nye med U3 er at man lager en standard for hvordan slike programmer skal fungere samt har laget en del programvare for å støtte opp om dem - og gjør en ekstra innsats for at de holdes separat fra operativsystemet de kjører på.

Hva er så bakdelene? Vel, selv om de som fronter U3 liker å fremstille det som en slags PDA/laptop-erstatning er du med en U3/USB-disk prisgitt å finne en ledig datamaskin. Programvaren skal sørge for at alle dine data forblir trygt på USB-disken - men sikkerheten er likevel noe svekket når du tross alt er avhengig av å bruke en "fremmed" datamaskin. Dessuten er det jo fort gjort å miste en USB-disk - litt kjedelig hvis du har ditt digitale liv på den. Man kan riktignok berolige med at dataene på disken kan krypteres, og enhver semikompetent forbruker av IT vet jo hvor viktig det er med backups. Det er en kjensgjerning at en laptop ikke går ned i hverken bukselomma eller vaskemaskinen, og at det samme kan ikke sies om en USB-disk.
Det er forresten verdt å merke seg at U3 foreløpig kun fungerer på Windows.

Calcuttaguttas IT-stab vil gjerne bryte inn her, og si følgende: Det er ikke et spørsmål om harddisken din tar kvelden - det er et spørsmål om når. Sikkerhetskopiering - det er ditt ansvar.


Tenk om du hadde hatt en slik sysadmin til å ta seg av backups for deg?

Der fikk vi den! Tilbake til U3. Undertegnede ser helt klart for seg et marked her; jeg har lekt meg litt med dette i miniatyrversjon før - Opera er nemlig ikke spesielt kresen på om den er innstallert på maskinen programmet kjøres på, med den følge at jeg kan kjøre det fra hjemmeområdet mitt på skolen, slik at jeg får Opera på de Windowsinfiserte maskinene der. Å kunne ta med seg det viktigste på en USB-disk vil være veldig praktisk. Tør vi spå at disse dataene ikke vil ligge på en USB-disk i mange år til? Mobiltelefonen er den naturlige kandidat til å holde på denne informasjonen.

Til slutt kan vi legge til at dette fenomenet med å "installere" programmer - i den forstand at operativsystemet må "varsles" om at et program finnes og hvor det er når man legger det inn og før det kan kjøres - kan være på vei ut. I gode gamle dager var det bare å kopiere et spill eller program inn på disken og så kjøre i vei. Microsoft har hintet til at vi får se lignende oppførsel i fremtidige utgaver av Windows. Jeg krysser fingrene!

Kilder:
Everything USB
Hardware.no - SanDisk tar i bruk ny teknologi
U3s hjemmesider

Comments

Eivind,  27.09.05 00:16

Spennende opplegg om U3. Selv om det høres mer ut som en framtidsvisjon enn noe annet. Men hadde vært svært kengu! Vet hvor kjipern det er å måtte jobbe mellom to datamaskiner.

Jørgen,  27.09.05 00:50

Eivind; du _må_ vel strengt tatt ikke jobbe med to datamaskiner, stemmer ikke det? :-P

Nå er jo minnepinnene snart like store som en harddisk var når dette ble skrevet, men fortsatt må jeg synce tingene mine med Dropbox eller lignende.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5746