Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 1 week
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Bildedebatten

Først må jeg bare heise flagg - jeg er hobbypressefotograf. Jeg jobber i Studvest og som frilans for vanlige aviser og tidsskrifter. Foto, og da først og fremst pressefoto, er en av mine virkelige hovedinteresser.

Pressefotoets oppgave er å fortelle en historie, som regel sammen med teksten, men også på egen hånd. For å slå på klisjestortromma er et bilde verdt tusen ord, og for pressebilder er dette virkelig sant på alle måter. Du kan prøve så godt du kan å t.d. forklare hvor fælge greier napalm er med alle ordene du kan, men du vil bli slått av et godt bilde hver gang. Nå driver Calcuttagutta lite med harde nyheter, og enda mindre med krigskorrespondanse, men vi er likevel i den heldige situasjon å ha, så vidt meg bekjent, flere dyktige fotografer i stallen, med hovedskribent Tor i spissen. En matspalte fra Tor uten bilder ville ikke være det samme. En av pressefotoets, eller blogfotoets om du vil, hovedoppgaver er å selge historien. Altså at en casual leser vil stoppe opp og tenke "Hm, hva er dette for noe snadder?", og så ta en ekstra kikk på artikkelen, og forhåpentligvis lese det man har å fortelle.

Og måten dere vil utnytte denne herlige ressursen er å fjerne bildene fra forsiden? Fordi bildevisningen ikke er grundig nok implemetert i et alternativt sideoppsett?


NEI, NEI, NEI! FEIL!


Man kapper ikke av seg beina fordi skoene ikke passer. Man ordner skoproblemet. Her betyr det å implemetere en bedre løsning for tokolonnemyserne. Resizing har Camilla nevnt, en annen løsning kjører forumene til dpreview.com, der for store bilder halvveis gjemmes, og vises fullt først når brukeren ber om det (javascript). Jeg har ikke tid til å kikke på det selv før juleferien, men å fjerne bildene fra forsiden er ingen løsning! Ærlig talt!

Og hvorfor har jeg så ingen bilder i denne artikkelen? Vel, fordi jeg ikke har noe som passer og på ingen måte tid eller idé til å lage noe selv. Men ta en kikk over, så skal jeg forsøke å skrive en politisk kommentar bare med overskriften.

-Jon Are - stor i kjeften, eller siden dette er tekst må det med andre ord bli:

-Jon Are - med pølsefingre

Comments

Torgar,  26.11.05 15:41

Mitt ønske var selvfølgelig ikke å fjerne bildene, jeg ønsker de bare ikke på forsiden.(Så lenge det fucker opp to-kolonne formatet)

Are,  26.11.05 17:00

Som nevnt i lynforumet skal dette fikses :) Det enkleste er å fjerne bildene helt fra alle postene bortsett fra den første, eller skalere de ned. Dessverre er det mye rapportskriving for tida, så det blir ikke kodet så mye.

Eivind,  26.11.05 17:21

Enig med Rakvåg. Bilder, bilder!!

Tor,  26.11.05 17:23

Nei, nei, nei, dere har ikke skjønt noen ting. Bildene må være på forsida, så vi ikke ser ut som en slik kjedelig bok med bare tekst og ingen bilder. Dere vet en slik roman.

Bildene må være på forsida, men Are må mekke noe barsk kode som halverer bildebredden i tokolonne-modus, eller vi som legger opp bilder kan legge dem opp i 250 piksler, og Are kan gjøre noe avansert slik at de blir floatet til siden i en-kolonne-modus, og ikke i to-kolonne-modus. Eller noe helt annet.

Jørgen,  26.11.05 18:26

Du snakker om bilder som er verd tusen ord, og det er i og for seg greit nok. De aller fleste bildene som er blitt brukt her på calcuttagutta er jo faktisk verd å ha på forsiden. Men for å se et eksempel på hva jeg ikke liker, kan dere kikke på gårsdagens VG-forside. Helt forkastelig. Mange dårlige bilder som ikke sier en skit. I det tilfellet sier et bilde mindre en minus tusen ord. Så jeg synes en bør passe på så en ikke faller i uengasjerende-intetsigende-pressefotografi kategorien.

Det er litt interessant at du snakker om at bildet skal selge historien, som om historien i seg selv ikke er god nok. Det er en typisk VG og dagbladet-strategi som gjør vondt verre. Min oppfatning er at gode artikler bør ledsages av gode bilder. Bildene bør ha en evne til å kunne stå alene og være meningsbærende seg selv, men samtidig støtte opp om artikkelen/posten. Bilder i matspalter er selvfølgelig et "must" og det gjør at man får en følelse av hvordan det er å preparere maten. Bilder av XBox360 i stativ derimot er et typisk kjipt bilde som får meg til å sukke (ikke spesielt rettet mot deg, Are, det var det første bildet jeg kunne komme på). Så jeg sier ja takk til flere gode bilder. Det er alt for mange uinteressante head-shots der ute, så jeg oppfordrer til å tenke litt utenfor boksen.

For øvrig, når det gjelder det "napalm"-bildet så kan jeg informere om at det ikke er snakk om napalm sluppet av amerikanere, men en landsby som ble satt i flammer av Viet-Cong og amerikanerne på bildet er noen av de som hjalp til med å evakuere beboerne i landsbyen.

Are,  26.11.05 19:30

Hmm - jeg ser på det 360-bildet som et illustrasjonsfoto. Synes du ikke artikkelen ville vært kjedeligere uten?

Jon Are,  26.11.05 19:39

Jeg kikker sjeldent på VG-forsiden, og hvis jeg gjør det er det ofte fordi jeg har lyst til å riste på hodet. De har dyktige fotografer i staben, men det har lite å si når stoffet de behandler er så hvesende uninteressant.

Pressebilder skal være blikkfang og helst fortelle en historie i seg selv, men det varierer selvsagt i hvilken grad dette lar seg gjøre. Og at et bilde skal selge historien, altså skaffe leserens oppmerksomhet, kommer av mediets natur. Det er ganske uvanlig å lese en avis eller et nettmedium "fra perm til perm", som om det skulle ha vært en bok. Du kan skrive verdens beste artikkel, men om den ikke virker interessant fra første eller andre øyekast kommer svært mange lesere bare til å hoppe over den.

Bilder for bildets skyld er ikke nødvendig her (se, bare linker til bilder i denne artikkelen!:), men det betyr ikke at de automatisk er uninterssante hvis de ikke oser kunstnerisk integritet. Xbox-bildet er f.eks ikke helt bortkastet for de som ikke vet hva en Xbox360 er for noe.

Uten at jeg ellers kan gå god for kilden påstås jenta i bildet å være Phan Thi Kim Phuc, og bombene sør-vietnamesiske. Men krigshistorier er jo bare sanne for en viss verdi av sannhet. Jeg anbefaler forøvrig Tim O'Brians bok "The things they carried" om temaet krigshistorier. Snasen sak. Ellers er bildeboka Witness Iraq også svært god, og forteller mer om krig enn ord kan gjøre. Iallefall hvis du ikke har mange, mange av dem, og leseren en godt utviklet fantasi.

Jørgen,  28.11.05 11:36

For øvrig snakket jeg om papirutgaven, men det skjønte du kanskje. Å si at fotografene er dyktige, men at de ikke får gode nok oppgaver til å bevise dette, er litt tøv. Det er lov å være kreativ og fotografene som er best er de som får til gode bilder ut av, tilsynelatende, ingenting. På samme måte som et godt bilde kan lokke til seg folk, kan dårlige bilder gjøre vondt verre. F.eks. er det vanskelig å finne et passende bilde til forsideoverskriften "VOLD (bindestrek, linjeskift) TATT PÅ (linjeskift) Julebord)" men man kunne kanskje ha funnet noe litt mer passende enn bare et enkelt hvitvinglass, close up. Men når det gjelder VG, må jeg si at jeg ergrer meg vel sy mye over den idiotiske bruken av krigstyper, bare for små filleting. Hva skal de gjøre når det faktisk blir krig eller noe annet katastrofalt? Det blir som en hvilken som helst annen hverdagslig forside. Curse you!

Vel, nok om mitt hat overfor VG og dagbladet. Jeg synes ikke artikkelen din ville vært noe kjedeligere uten det bildet, Are (jeg leste den), men jeg er enig i at det ikke er helt bortkastet da det har en viss verdi i form av å kunne vise folk hvordan den ser ut. Men du kunne sikkert ha gått litt nærmere.

Jeg mener ikke at bildene skal ose "kunstnerisk integritet" bare at de skal vise leseren at de er litt mer gjennomtenkt enn "pek-klikk".

For øvrig, når vi først snakke om bilder som sier mer enn tusen ord, synes jeg at
dette bildet
forteller ganske mye.

Camilla,  28.11.05 13:03

Jeg er ikke enig i at linker til bilder gjør samme nytten.
Jeg tror nemlig jeg har utviklet en eller annen slags psykisk lidelse som hindrer meg i å klikke på linker med mindre jeg absolutt må.
Jeg tror ikke jeg er alene om det.

Jørgen,  28.11.05 13:36

Hæ? Hvor kommer dette med lenker fra? Det er vel ingen som har nevnt det som et alternativ.

Torgar,  28.11.05 13:57

Camilla: Forventer du at samfunnet tar hensyn til psykiske lidelser?
Skal vi bare bygge 10 cm over bakken for å ta hensyn til folk med høydeskrekk?

Jeg tror Are har kommet med et forslag til løsning som gjør alle glade :) Hadde vi bare hatt fler slike løsninger i verden

Det var litt klønete formulert av meg. Jeg mente at det ikke spilte noen rolle for meg hvor flinke fotografene i VG er, siden stoffet er så uninteressant og billig at jeg helst ser i taket når jeg passerer avisstativet. Det betyr derimot ikke at jeg ikke er fotografisk tøsete nok til å selge bilder den veien, om den situasjonen skulle oppstå :)

Jørgen,  29.11.05 13:41

Ah, OK. Skjønner :)

Kjellove,  29.11.05 16:06

Jeg ble jævlig skuffa når det ikke stod noe om knivpresten som ble sextatt på voldsfest!

Jørgen,  29.11.05 16:33

Tror han kommer med et bilde snart.

Jon Are,  29.11.05 17:10

Jeg har faktisk et bilde av Kjell Magne som kunne ha passet, men det hadde bare vært dårlig gjort.

Kjellove,  29.11.05 20:21

Han i De syv søstre?

Jon Are,  29.11.05 20:30

Presten.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
7170
Google hits
1
Last google search
form hvitvinglass