Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 8 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 2 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 9 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 9 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 8 months
Kort hår
Tor, 2 years, 8 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 3 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 5 months
50 book challenge
Camilla, 9 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Det er hardt å være blogger

Jeg registrerer at dagbladet.no har blitt skikkelig glade i dette med blogging. For en tid tilbake kåret de Norges beste bloggere, som de liker å gjenta hver gang de snakker om temaet. "Norges beste blogger starter Muhammed-aksjon" "Vinner av Dagbladets Gullblogg, Vampus, står nå fram med fullt navn på bloggen sin Vampus Verden." Nuvel. Ved å avgjøre saken ved avstemming blant leserne er det vel strengt tatt ikke Norges beste blogg man kårer, men Norges mest populære blogg. Men la oss ikke spikke fliser. Vinneren av Gullblogg-konkurransen er uansett ikke den enste bloggen dagbladet.no profilerer.

De har også en liten linje litt ned på forsiden sin, der de har fire linker til blogg-artikler. Fra tid til annen er det bra ting å lese her, for eksempel pleier Elden å vite hva han snakker om. I dag stod det derimot ikke så bra til. En fyr i forsvaret som ikke liker vold, men som samtidig ikke sier at det er galt å lære seg å drepe mest mulig effektivt, og en miltant vegetarianer som mener McDonalds er en kulturimperialistisk satan fordi de serverer barna dine "dårlig genmanipulert mat som på lang sikt vil gjøre ubotelig skade på de små stakkars hjernene deres".

Det er nesten så jeg mistenker dagbladet.no for å grave opp kontroversielle artikler proppfulle av tvilsomme påstander presentert som fakta, utelukkende for å få flest mulig til å kommentere. Og aiaiai, for noen kommentarer. Ikke bare kan ikke de fleste skrive, det ser jammen ut som om mange har problemer med å tenke også. Det er litt som 147 på tråden-innlegg fra Romsdals budstikke, bare at alle dreier seg om samme tema. Og på toppen av det hele er de ikke i kronologisk rekkefølge, de er organisert etter hvor mange poeng hver kommentar har fått (formodentlig fra de samme tenke-hemmede analfabetene), slik at du er sikker på at du ikke får med deg hva som skjer når folk begynner å krangle og kommentere hverandre. Det er nesten så man kan få inntrykk av at noen forsøker å gi bloggere et dårlig rykte, ved bare å trekke frem tvilsomme representanter for arten.

Så hopper vi elegant over til noe mer alvorlig,
Dagens Oppgave:
Et regulært heptagram er en sjukantet stjerne bestående av sju linjestykker som alle er like lange. Hva er vinkelen i spissene på stjernen? Det holder naturligvis ikke å slå opp svaret, det må vises.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  08.03.06 09:35

Dagbladet gikk til helvete i en håndveske for lenge siden.
Men du er i alle fall flink :).

Camilla,  08.03.06 10:31

Her er forresten en annen ... dim bulb.
Knut,  08.03.06 16:12

En sjukant kan deles i fem trekanter. En trekant har vinkelsum 180 grader eller ¶ radianer (¶ var det nærmeste jeg kom pi..). Ergo har en sjukant en vinkelsum på 5¶ radianer.
I den ene (av to) typene av heptagrammer er tre 'trekanter' satt sammen slik at i midten av stjernen er det et heptagon omkranset av syv trekanter. Hver vinkel i heptagonet er på 5¶/7.
En slik vinkel ligger på samme linje som en av vinklene i en av de omkransende trekantene, som gjør at denne vinkelen er på 2¶/7 (da summen av disse vinklene må være ¶).
P.g.a regulariteter og symmetribetraktninger må to av vinklene i denne trekanten være identiske. Dette gir da at den siste vinkelen i denne trekanten er (¶ - 2*2¶/7=) 3¶/7. Snart ferdig nå, heng med! Denne vinkelen er også i en større trekant, som nok en gang p.g.a reg. og symm.bet. er likesidet. Toppvinkelen er den søkte vinkel, som altså er (¶ - 2 * 3¶/7 =) ¶/7!

Jeg innser at dette hadde vært 1G lettere å følge med på hvis jeg hadde hatt en illustrasjon...
Knut,  08.03.06 16:26

Den andre typen heptagram har større spissvinkler, og er faktisk den figuren som er inni den andre typen (sjukanten omkranset av trekantene). Disse spissvinklene er allerede regnet ut over, og er 3¶/7 (¶ er fremdeles pi = 3,1415926536897932384626... (resten er vanskelig å huske, for her slutter mønsteret..). Pi er forresten visstnok regnet ut med 200 milliarder desimaler nå.)

Her kan du se en figur hvor begge typene er innskrevet i en sjukant.

Sånn, endelig og komplett svar på oppgaven :)

Arne,  08.03.06 17:28

¶ var et utrolig stygt tegn. Ser ut som noe fra en notebok. Fysj. Og det sier jeg som spiller piano.

Are,  08.03.06 19:54

Jeg synes weblogger er hypet noe ekstremt opp av tabloidene, nærmest til det groteske. Snart er det eneste du kan lese i avisene ting du eller jeg kunne skrevet selv på et øyeblikks innfall kombinert med kommentarene fra alle som har lest det og funnet ut at det er spennende nok til å kommenteres. Weblogger har sin plass, men det er ikke noen erstatning for ordentlige avisreportasjer, for eksempel (selv om de helt sikkert er mye billigere å produsere for tabloidene).

Tor,  08.03.06 20:28

Knut, Knut, Knut. Du er som et barn som kommer inn midt i en film, du har ingen referanseramme. Hvis du hadde lest ting i riktig rekkefølge, altså gårsdagens post før dagens, hadde du visst at oppgaven er en del av en konkurranse, og at svaret kan mailes til meg. vinneren blir offentliggjort på søndag.

Anders,  08.03.06 20:37

Fy Knut! Nå ser alle CGveteranene ned på deg.

Knut,  09.03.06 01:15

Et barn som kommer inn midt i en film har visst referanserammer, det kan fremdeles vite at det er sultent... Dessuten er tidsinversjon all the rage nå for tiden, såh det såh.
Men angående poster, du mener vel "forigårsdagens før gårsdagens"? Jeg fant nemlig ikke denne beryktede 'dagens oppgave', så jeg begynte å tvile på hvor seriøst du tok dette. Så da begynte jeg naturlig nok å tvile på hvor seriøst jeg skulle ta det... Skal jeg åpne programmer for å sende mail, eller skal jeg bare kommentere det her... hmm.. ja, resultatet er vel ganske opplagt. Chalk another one up for causality!
Og unnskyld min n00bhet, men CGveteraner?

Knut,  09.03.06 01:16

Ja, ¶ er ganske stygt. Men det var det nærmeste jeg kom en gresk p.

Anders,  09.03.06 01:59

CG= calcuttaGutta. Dette var det beste jeg kom på etter å ha skrevet fy Knut.

Knut,  09.03.06 02:15

Hehe, den er notert :)

Anders K.,  09.03.06 16:47

Det verste er likevel når avisene bruker blogger eller egne diskusjonssider som grunnlag for en sak. Som for eksempel den berømte «Nordlendinger føler seg hetset av Team Antonsen!» noen år tilbake. Det ble en kjempesak som endte med at Lars Andreas Larssen, riktignok i regi av Eia&Tufte, oppførte seg som en mentalpasient i NRKs debattprogram. Men hvor startet saken? Med at Dagbladet siterte en fyr fra sine egne debattsider som påpekte at nordlendinger egentlig ikke er slik som i Åpen Post. Saken ble slått kraftig opp, tilfeldigvis på slutten av den første uka siden sesongen begynte, hvor det ikke kunne skrives noe som helst uinteressant om «skandaleprogrammet» TA og penis, sex eller skrukk.

(Tegnkart har π, så slipper man å bruke den støgge ¶.)

Knut,  10.03.06 00:10

Pah, tegnkart! Humbug.

Anders K.,  10.03.06 10:47

Tegnkart er det beste programmet.
Arne Hjorth,  11.03.06 15:48

Jeg spikker et par fliser jeg, mens jeg vant Gullbloggen i åpen klasse som resultat av en avstemning og mitt eget horeri så ble Vampus kåret til Norges beste blogger av en jury av folk som presumptivt burde vite hva de snakket om. Men det betyr jo ikke at man trenger være enig med dem altså!

Anders K.,  14.03.06 14:21

Dagbladet – vite hva de snakker om? Det kan ikke gjelde noe annet enn oppmerksomhet.

Joa

Arne Hjorth,  16.03.06 01:43

Jeg ser innvendingen:-)

Men av de tre jurymedlemmene var det kun en av dem som jobbet i Dagbladet. De to andre var Jill Walker og Olav Anders Øvrebø, og det er så vidt jeg vet flinke folk det.

Men det er klart, oppmerksomhet var nok også en del av pakka. VamPus stikker jo hodet frem, er akkurat passe kontroversiell og har mange av disse nyliberalistiske holdningene som vel er i ferd med å bli det nye politisk korrekte? Jeg kunne nok tenkt meg andre blogger som jeg synes er bedre, men sannelig kan jeg tenke meg mange som er verre også. VamPus skriver godt hun, særlig når hun ikke blir alt for politisk.

Men ellers så er jeg helt enig i at tabloidenes bloggmasing nok har tatt av med mer enn en liten smule ja. Men det skaffer vel klikk og er billig materiale, så da så...

Anders K.,  16.03.06 13:29

Mulig juryen kunne greia si, jeg vet ikke. Hva er en god blogg? Det virker som mediumet på en eller annen måte går foran innholdet. En tekst er jo ikke bedre enn seg selv, enten den står i en bok eller et blad, for å si det litt gammeldags. Vampus' Muhammed-artikkel gav meg i hvert fall én opplyst tanke: «Jeg trenger ikke å lese alt dette 14-år-gammel-jente-tullet her bare fordi det står i avisene at det har noe med noe å gjøre.»

Billig materiale er det i alle fall. Hele hypen er vel mest en ordning hvor oppmerksomhetstrange og pratesyke folk får spalteplass i en oppmerksomhetsdrevet avis uten kvalitetskrav overhodet. (Da spesielt VG, som trykker blogger i papirutgaven! Det tilsvarer da en amatør-artikkel med en god del blå ord.) Som man kan se, handler det mest om oppmerksomhet. En «intellektuell» variant av Idol/reality/15 minutes of fame, og folk må gjerne få kose seg med trendyhet for min del. Det jeg liker, er å holde kontakten med folk jeg kjenner og diskutere felles interesser. Men å påberope meg folkesporten blogging – det blir for anstrengt. Jeg er jo egentlig bare en internett-bruker. (Og hvis hele Norge skulle begynne å lese og kommentere mine artikler, hadde jeg nok begynt å bare ha dem for meg selv.)

Uansett: Avisene sluttet jo etter hvert å skrive tomprat om konseptet e-mail, så det går vel over, dette her også.

Vegard,  16.03.06 19:17

Det verste med tabloid-hypen av blogging, er etter min mening, at de går ut i fra at alle har noe interessant å si. Men de aller, aller fleste har ikke det. Og de flittigste bloggerne skriver så mye at de umulig kan ha tid til å jobbe eller studere, og bør dermed være utelukket fra å bli hørt i noen fora.