Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 5 months
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 10 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 5 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 5 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 4 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 4 months
Kort hår
Tor, 2 years, 5 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 12 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 10 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 1 month
50 book challenge
Camilla, 5 months
Five years ago
Eskalerende kaffesnobberi
Tor
Ten years ago
Kaffesnobberi
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Bevissthetsstrøm fra Australia

Jaha, her er det april hvert øyeblikk, og en rekke begivenheter står for døra. For eksempel er det Lecture Recess neste uke - en ukes fri som forhåpentligvis skal benyttes til å reise litt rundt i området, gjøre unna en del obligatoriske innleveringer som begynner å bli farlige, være med på dataparty på skolen og henge litt mer på stranda enn jeg har gjort i det siste. Faktisk er det slik at man ender opp med å gå på stranda en gang i uka i snitt når semesteret kommer i gang, så de som forventer en brun og blid Are til sommeren får droppe en av forventningene (i det minste når det kommer til andre regioner enn fjes, armer og bein).

Forelesningene mine i spilldesign er verdt noen ord. Det er en kvinnelig foreleser, kompetent sådan, og en klasse på 15 gutter og ei jente. I går snakket vi om ideologi i spill. Det konkrete eksempelet hun endte med å bruke var Grand Theft Auto 3 og dets ideologi med hensyn til kvinner og raseminoriteter. Denne foreleseren er en mester til å skape spenning i klasserommet der det strengt tatt ikke burde være noen - hun er ofte litt stresset og oppjaget, og nøler ikke med å fortelle at hun er det, noe som forsåvidt gir henne en viss sympati, hadde det ikke vært for at hun nærmest går inn for å bygge opp disse spenningene selv (for eksempel ved å holde en liten tirade om plagiering i en veldig nervøs og stresset tone - mens den eneste som faktisk har gjort noe plagiering likevel ikke er til stede. Hun blir litt stresset av å holde tirade, mens klassen blir defensiv).

Dette er jo en veldig overflatisk beskrivelse, men spilldesignklassen er en studie i psykologi mellom foreleser og studenter, og noe jeg må tenke på minst tre ganger i uka (to forelesninger og en workshop). Man får inntrykk av at hun velger emner som fra hennes side er ment å tirre enkelte gutter i gruppa - for eksempel skal workshoppen i dag dreie seg om hvorvidt man skal designe spill for jenter. Jeg får lyst til å komme med konklusjonen med en gang - "selvfølgelig skal vi designe spill som appellerer både til gutter og jenter og flest mulig grupper generelt, men vi kan også designe spill med spesielle målgrupper. Ikke alle liker alle typer spill". Jeg har i alle fall stor tro på at det blir konklusjonen.

Problemstillinger som kjønn og minoriteter i spill er veldig aktuelle og en fin ting å ta opp. Det som gjør dette problematisk er at hun åpenbart ser på seg selv og føler seg selv veldig som en minoritet i forhold til guttene i klassen (noe som forsåvidt er riktig, hun er jo det), blir veldig stresset opp over det, og går ut ifra at vi føler at hun ikke har greie på noe som helst av dette her og at hun jammen har og forsvare seg og sine standpunkter godt, ellers gir vi blaffen i det hun sier. Ironisk nok virker det som om hun har et stereotypt bilde av oss som spillidioter mer enn vi har et stereotypt bilde av henne som kvinne uten greie på spill. Jeg fikk totalt hakeslepp når hun på andre forelesning introduserte en liten essayoppgave vi skulle skrive og sa at "dere godt kan skrive om vold mot kvinner i spill og sånt, hvis dere synes det er bra, må dere for all del skrive om det, vi må jo reflektere verden som den er". Slike utsagn kommer fabrikklevert med et smil eller glimt i øyet, noe som her var byttet ut med nervøsitet og alvor. Så bare så dere vet det; 90% av gutter som spiller dataspill gjør det fordi de kan utøve vold mot kvinner i dem.

Hadde foreleser vært mer avslappet kunne vi konsentrert oss mer om problemstillinger generelt, og jeg hadde sluppet å sitte å spekulere på sånne ting som dette hele tida...

Nåja, dette var så til de grader nok om den saken. Faget som sådan er meget interessant og gir ny vinkling på mange tanker man har rundt dataspill - jeg er veldig fornøyd med å ha det.

Edit:
Og ikke nok med det - etter forelesningen i dag slo jeg faktisk av en prat med henne. Mitt jammer ovenfor blir en god illustrasjon på hvordan man oppfatter en situasjon når man bare ser sin egen side av den. Noe som har gått meg hus forbi er at nord-Australia visstnok er ganske konservativt, og at dette med å forelese ideologi og kjønnsroller i dataspill for dette publikummet ikke er ukomplisert. Vi hadde diskusjonen jeg referer til ovenfor, den konkrete problemstillingen var: "Skal vi designe dataspill spesifikt for jenter/kvinner?" Mitt "lag" fikk oppgaven med å argumentere for "nei". Diskusjonen ble til en viss grad interessant, men ikke fullendt grunnet tidsmangler. Poenget jeg skal frem til er noen slengbemerkninger som kom etterhvert - vi snakket om å designe spesifikt for jenter, en på andre "laget" kommenterte at jenter ville ha andre ting enn gutter ("mer følsom og omtenksom" versus "liker skyting og sånn"), et standpunkt jeg (som den ekte norske sosialdemokraten jeg er) angrep med entusiasme.

Her var det altså det glapp noen ytterst politisk ukorrekte (vel, i norsk sammenheng i allefall) utsagn om at jenter som liker skytespill må være lesber, hehe, og gutter som er interessert i følelser er homo. Foreleseren lurte etterpå om jeg hadde lagt merke til det - og det gjorde jeg jo, men tenkte ikke mere over det. Når hun spurte meg etterpå slo det meg at jeg hadde reagert mye sterkere på de kommentarene om jeg hadde hørt dem under gruppearbeid på et norsk universitet. Vedkommende hadde blitt latterligjort umiddelbart. Det er interessant hvor fort man justerer forventningene sine til omgivelsene - og nordlige Queensland er nok litt mer bondeland enn jeg trodde, fra et liberalt ståsted.

På andre fronter - min entusiasme for Mac er på oppadgående. Jeg skal definitivt skaffe meg en Mac Mini til høsten og preke Apple for alle mine venner! Per definisjon burde alle gutter og jenter som bruker PC til skolearbeid og ikke spiller spill ha en Mac Mini hvis de trenger stasjonær PC hjemme.

Været: Varmt, en veldig veldig liten bris (takk! takk!), og hvor blir det nå av dette "mildværet" som etterhvert skal komme?

Calcuttaguttakommentar: Jeg jobber med å ordne forum på Anders' server. Vi bør kjøre en testuke der når den kommer opp - jeg vil tro det kan ha mange fordeler for oss å bruke et forum, for eksempel vil poster med nye kommentarer automatisk havne øverst. De forsvinnende kommentarene er et stort irritasjonsmoment slik ting er nå. Et minus er jo at vi i utgangspunktet vi få en liste over poster, slik at man må klikke seg inn på dem for å lese, ikke fullt så tilgjengelig som den layouten vi har nå på den fronten.
Camilla likes this

Comments

Jørgen,  31.03.05 06:25

Herlig å endelig få litt informasjon om hva du driver med mellom all badinga, surfinga, etinga og klatringa.

Diverse,  31.03.05 16:03

Er ikke mac mini dyrt?
Eller burde jeg kanskje overbevise mamma og pappa om at det er det de burde kjøpe istedet for en laptop som uansett kommer til å fungere som en stasjonær? mamma klager over at stasjonære pcer tar for mye plass.
camilla
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5357