Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 8 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 2 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 9 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 9 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 8 months
Kort hår
Tor, 2 years, 8 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 3 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 5 months
50 book challenge
Camilla, 9 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Paul Wolfowitz

Som viseforsvarsminister i USA gjorde Paul Wolfowitz en innsats for å bringe deg krigen i Irak, og det lykkes han med. Nå har George W. Bush nominert ham som president i Verdensbanken, og det er ingen grunn til å tro at han ikke vil få stillingen, som alltid har vært besatt av en amerikaner.

På grunn av krigen og Verdensbanken har Wolofowitz i det siste blitt nevnt sammen med Robert McNamara som også var med på å lage en krig, og som gikk av og ble president i verdensbanken i 1968 når det ikke gikk så bra i Vietnam. Imidlertid gikk McNamara av etter at president Johnson ignorerte hans anbefaling om ikke slippe flere bomber på Nord-Vietnam, og i motsetning til neokonservative Wolfowiz var dessuten McNamara forsvarsminister under presidenter fra demokratene.

Wolfowitz har en bachelor i mattematikk med noe kjemi fra Cornell i 1965, og master etterfulgt av doktorgrad i økonomi og politikk fra University of Chicago. Doktorgraden fikk han i 1972. Han underviste i politikk på Yale fra -73 til -77. Etter det har han hatt en rekke posisjoner i regjeringen som assisterende underrådgiver av forskjellig slag, før han ble ambassadør til Indonesia under Reagan i 1986. Der ble han i tre år, og brukte tiden til å si fine ting om Suharto.

Wolfowitz er også en straussianist, oppkalt etter Leo Strauss. Han var en morsom politisk filosof med stor inflytelse på amerikanske neo-konservative, som mente at regjerningen burde gjøre mer for å fremme moral. Han mente den klassiske filosofene skrev tekster som var slik at den gemene hop ville tro at de sa en ting, mens noen få skarpe individer ville skjønne hva som egentlig stod der. Han kalte moderne regjeringer for Bolsjeviker, fordi de prøvde å fjerne dette skillet. En regjering skal være sterk, og den skal lede folket, og fortelle dem hva som er bra for dem.

I 2001 ble Paul Wolfowitz viseforsvarsminister, og er en av disse berømte haukene. I debatten etter 11. september var Wolfowitz en av dem som mente at man like godt kunne angripe Irak med det samme man skulle til den delen av verden, og han var dermed en av arkitektene bak Bush-doktrinen som sier "angrip først, utfør kildekritikk senere". Å angripe Irak er forøvrig noe han har drømt om lenge. På 80-tallet kritiserte han Reagan-administrasjonen for å støtte Saddam Hussein i krigen mot Iran.

Under oppseilingen til krigen i Irak kritiserte han general Shinseki, som fortalte kongressen i 2003 at han mente flere hundre tusen soldater var nødvendig i Irak. Wolfowitz og Rumsfeld mente hundre tusen var tilstrekkelig, og at hele kalaset kom til å koste et sted mellom 65 og 95 milliarder dollar. I følge Washington Post er det i dag over 150000 amerikanske soldater i Irak, og krigen og den etterfølgende okkupasjonen har kostet latterlig mye penger. Men det er naturligvis sjefen selv, Donald Rumsfeld som har fått mest pepper for Irak, og nå har altså Wolfowitz fått tilbud om ny jobb.

Får han jobben i Verdensbanken tar han over etter James D. Wolfensohn, som har vært president siden 1995. Wolfensohn har i følge Verdensbankens hjemmesider reformert hele banken, og forbedret driften. Bankens interne Operations Evaluation Department mente de hadde en 70% suksessrate på sine programmer i 1995, mot 90% i de senere år. Wolfowitz burde i utgangspunktet være godt utdannet fra jobben, med doktorgrad i politikk, og peiling på seiling hva økonomi angår. Det er imidlertid U-land, eller "less developed countries" som utgjør verdensbankens kunder, og han er vel ikke maks populær der i gården. I følge nettstedet worldbankpresident.org er andre kandidater blant andre Bill Clinton, Colin Powell og Bono, men det virker ikke som et spesielt seriøst nettsted. Ta en kikk her f.eks.

-Tor Nordam

Comments

Are,  24.03.05 11:27

Interessant lesning! Det med McNamara var helt nytt for meg. Vet du noe om hvordan han gjorde det i Verdensbanken?

Det skal bli interessant å se utviklingen de neste fem år. Et drømmescenario for de neokonservative er jo fred & fordragelighet i midt-Østen, fremgang i Verdensbanken, og alt takket være amerikansk intervensjonistisk, neo-konservativ utenrikspolitikk....

Dette var god lesning. Alltid kult å vite hva slags utdanning folk med makt faktisk har og sånt. Jeg ble faktisk minnet litt om The Economist, må ha vært pga faktatettheten. :)
Category
News commentary
Tags
Irak
Paul Wolfowitz
Verdensbanken
neokonservatisme
Views
5175
Google hits
2
Last google search
kjellove12
Last edited by
Tor, 07.11.10 13:29