Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 8 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 2 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 9 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 9 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 8 months
Kort hår
Tor, 2 years, 8 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 3 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 5 months
50 book challenge
Camilla, 9 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Tid for å le av Torbjørn igjen

Som de fleste sikkert vet har det blitt veldig populært med slik "blogg" i det siste. Og som de fleste sikkert vet er Høyre et slikt parti som liker litt moderne teknologi og slikt, og det samme gjelder naturligvis Unge Høyre, som er enda mer oppdatert. Det er derfor ikke rart at lederen i Unge Høyre, Torbjørn, har sin egen blogg. Og jeg liker i grunnen å kikke innom av og til, for å se hva han egentlig driver med.

Det jeg la merke til denne gangen er at Unge Høyre har oppdaget atomkraft, og mer spesifikt, thorium. Jeg sakser inn fra bloggen til Torbjørn:
Kjernekraftteknologien utvikles raskt. Nå er det snakk om gjenbruk av det
såkalte avfallet i nye reaktorer. Avfallet kan også brukes til å fremstille
edelmetaller.

Thoriumkraftverk, som Unge Høyres Landsmøte vedtok at de er for i juni, illusterer at teknologien utvikler seg raskt. Poenget med thoriumteknologien er at nedsmelting av kjernen er fysisk umulig (altså ingen ny Tsjernobyl...) og at halveringstiden er veldig lav (dvs at avfallet er radioaktivt i veldig kort tid, i motsetning til avfallet fra uran-teknologien som er radioaktivt i mange tusen år). Dermed vil de to viktigste argumentene mot atomkraft være løst.

Dette er gode og klare argumenter som Norge bør vurdere seriøst. Atomkraft bør ikke lenger være et energitabu.

-torbjorn.ungehoyre.no/220806160100_atomkraft_for_fremtiden.html

Og når jeg leser slikt som dette stopper jeg naturligvis opp litt, for her får jeg et ganske tydelig inntrykk av at vi har en gjeng som ikke har peiling. Og som bruker rart språk. Men det er greit nok, selv om jeg foretrekker slik som Kåre Willoch snakker fremfor slik som Unge Høyre skriver.

Ahem. Poenget er at situasjonen er mer komplisert enn at du bare dytter avfallet fra en reaktor inn i en annen, og det er også ikke bare bare å fremstille edle metaller fra avfallet. Når det gjelder den fysiske muligheten eller umuligheten av nedsmelting må jeg bare innrømme at jeg ikke har rukket å sette meg tilstrekkelig inn i thoriumprosessen til at jeg kan kommentere dette. Men jeg har lest dokumenter som virker en smule mer tillitsvekkende enn denne bloggen, og alle forteller at India driver og planlegger en omlegging til thorium, men at man stadig ikke har greid å lage en praktisk og økonomisk prosess. Og at dette sannsynligvis ikke vil skje så lenge uran er såpass billig som i dag.

Kristian: Merk at jeg ikke sier noe mot atomkraft generelt, jeg bare sier at det ikke er fullt så enkelt som Torbjørn gir uttrykk for, og at jeg synes politikere som skal ta slike avgjørelser i allefall bør snakke med noen som har peiling før de bestemmer seg.

-Tor Nordam

Comments

Kristian,  03.09.06 14:49

Vel, ok.

Men mister! Det er allikel sleip retorikk i artikkelen din. Du, som er atomkraftmotstander, ville jo aldri akseptert et argument av typen: det finnes smarte folk som sier at det bra, som Hans Blix, og dumme folk som sier nei til atomkraftverk(, navn nevnes ikke). Altså er atomkraftverk bra!

Poenget er at det sikkert også finns tillitsvekkende tekster som snakker for Thoriumkraftverk også. Ettersom det sikkert finnes en sakelig debatt om dette også.

Jeg synes dessuten at det er fantastisk at politkere i Norge tør å berøre dette temaet.

Og egentlig så synes jeg at det du angriper Torbjørn for nå, bortsett fra den delen med språket, er lite imponerende! Sorry Tor. Om Throriumkraftverk er bull, så er det inspill som ihvertfall viser politisk vilje, som i det hele tatt får satt i gang en utredning om temaet.

Tor,  04.09.06 12:20

Neineinei, thoriumkraftverk er ikke bull, og de artiklene jeg leste sa at det var bra saker, men de sa også at det ikke er et ferdig utviklet opplegg, og at avfallsproblemet forsvinner fullt så magisk som Torbjørn gir inntrykk av.

Kristian,  04.09.06 15:07

Ja ok ok.

Man kan vel le av torbjørn denne gangen også, poenget mitt er vel at det denne gangen bare er litt humring.

Torgar,  04.09.06 15:17

Tor, du må skille mellom "ungdomspolitikere" og politikere. (Ungdom er veldig bredt definert, godeste Thorbjørn her er jo en gutt på 28år.

Undomspolitikere trenges ikke velges av folket men dukker opp som fotsopp, uventet og uønsket, lager kløe og svie for alle, og får betalt (litt usikker på av hvem og hvor mye) for å mene ting.

Politikere er valgt av folket, og kan putte penger bak meningene sine.
Category
News commentary
Tags
atomkraft
thorium
Unge Høyre
Views
4958
Google hits
1
Last google search
thorium kraftverk
Last edited by
Tor, 02.09.11 13:08