Most recent comments
Moldejazz 2018
Camilla, 1 year, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 2 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 3 years, 2 months
Jogging og blogging
Are, 4 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 4 years, 1 month
Reading in dark times
Are, 4 years, 3 months
Moldejazz 2016
Camilla, 4 years, 7 months
Kort hår
Tor, 2 months
Melody Gardot
Camilla, 1 year, 7 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 1 year, 10 months
50 book challenge
Camilla, 2 months
Ten years ago
RSS
Tor
Controls
Register

The Thrilling Adventures of Lovelace and Babbage

I love this book.
I have a weakness for Victorians, footnotes full of fascinating facts, a particular style of drawing, geeky in-jokes, and mathematical genius. When I first came across Ada Lovelace -- the Origin I was smitten. And so I have remained.

The opening story of the book;
an early version available here.
It is the perfect marriage of science and literature, academic irreverence, odd asides, style, verve, panache, erudition and cats.

Ideally I would just show you page after page of the comic, say "isn't it wonderful" and then send you off with one of my copies and don't come back until you've read it (this is generally my strategy offline), but I suspect I might get in trouble if I were to simply reproduce the entire book here. And so I am left trying to spell it all out in words.1

Ada, Countess of Lovelace, creator of the first computer program and originator of the idea that you can use an analytical engine for something other than numbers, mathematical daughter of Lord Byron, eccentric gambler, and generally cool cookie, makes a stellar protagonist. If she has somehow escaped your notice, you are not alone, but you should still remedy that immediately. Charles Babbage, inventor of the Difference Engine and the Analytical Engine (but not quite builder of either), enemy of street music, friend of all the cool Victorians and yet somehow still weirdly socially tone deaf when sciencing, likewise. I will confess, however, that ...
Read more Comments (0)

Moldejazz 2016

Planen min for årets Moldejazz var sånn omtrent å chille, gå på et par-tre konserter, bade litt, gå en tur eller to i marka og drikke litt kaffe. Stort sett gikk det også slik, bare at jeg i tillegg lot meg overtale til å være frivillig på festivalen. Da vi kom til byen på søndag hadde jeg egentlig ikke kikket noe særlig på festivalprogrammet, men Camilla og jeg dro i allefall til byen på mandag for å treffe Silje, og overvære åpningen i Alexandraparken. Som vanlig var det taler av festivalsjefen (Hans-Olav Solli (tidligere kommunestyrerepresentant for Høyre)), ordføreren (Torgeir Dahl (H)) og en minister (i år kommunalminister Jan Tore Sanner (H)), og som vanlig snakket ordføreren om hvordan han tror det er bra for Molde at vi lar oss provosere litt en gang i året. Jeg har egentlig aldri helt synes det gir mening, men så hørte jeg fra Ulf at det for eksempel har hendt at folk har forlatt kirkekonsertene i harnisk, og kommentert til vaktene på vei ut at man kan da ikke holde på slik (formodentlig lage lyd som ikke har melodi, og likevel kalle det musikk), og spesielt ikke i kirken, og da tenkte jeg at det kanskje er greit at disse menneskene blir utsatt for en provokasjon i ny og ne.

Blant de som spilte på åpningen var årets Artist in Residence Ola Kvernberg og Jushua Redman. De spilte en ganske kul sak som jeg gjerne kunne hørt mer av, men dessverre viste det seg ...
Read more Comments (1)
Camilla likes this

Dørskilt

Som tidligere beskrevet (for over et år siden), har jeg gått til anskaffelse av en epapir-skjerm på 2.7", med det formål for øye å montere den ved siden av dørskiltet mitt på jobb, for å kunne benytte den som en slags status-skjerm. Dørskiltet mitt er montert på en glassvegg, og både min medkontorist og jeg er flittige brukere av whiteboard-tusj til å notere ting som "Er på Gløshaugen resten av dagen", eller "Ferie i juli" eller denslags, så tanken er å benytte denne skjermen til en mer dynamisk versjon av det samme. Et idéelt opplegg hadde kanskje vært å koble den til Outlook-kalenderen min, så den til enhver tid kunne vise hva jeg (normativt sett) driver med.

Den opprinnelige planen var å styre skjermen via en kombinasjon av en raspberry pi og en arduino, men da jeg begynte å prøve meg frem innså jeg kjapt at dette vår en dårlig idé, fordi arduino programmeres i C, og krever mer tålmodighet enn jeg har. Jeg brukte kanskje en times tid på å prøve å finne ut hva som var feil med en header-fil som så helt kurant ut for meg, før jeg sa fuckit, hvorfor skal jeg egentlig forholde meg til headerfiler uansett? Er ikke hele opplegget med å holde to kildekodefiler i sync en fantastisk dårlig idé, som dessuten bryter med en av de bedre læresetningene innen programmer, noe om «single point of truth», etc? Vi lever ikke akkurat på 70-tallet lengre, det er ingen grunn til at kompilatoren ...
Read more Comments (3)
Camilla, Are, Karoline likes this

Halifax

Siden lørdag har jeg vært i Halifax (i Canada, ikke i England), i anledning den samme konferansen som tok meg til Vancouver i fjor på denne tiden. Konferansen begynte ikke før på tirsdag, men jeg tok et par dager ekstra for å se meg litt rundt, når jeg først reiste såpass langt. Skjønt, det er faktisk ikke så langt som man kanskje skulle tro. Jeg valgte å fly med Icelandair, via Reykjavik, og på veien hit var det 2.5 timer fra Trondheim til Reykjavik, og så 4.5 timer til Halifax. Slett ikke ille, sammenlignet med i fjor da jeg først fløy 2.5 timer til Amsterdam og så 11 timer til Vancouver.

Grønland, sett fra flyet

Hjem igjen blir riktignok litt mer irriterende. Det gikk ikke direktefly fra Reykjavik til Trondheim, så jeg må via Oslo, og jeg reiser herfra klokken halv ti i kveld, som betyr at jeg neppe får mer enn to ganger to timer søvn før jeg står på Gardermoen klokken 11 i morgen tidlig og håper det ikke har brutt ut streik. Jeg så pilotstreiken ble avverget, men vi har fortsatt vekterstreiken og den svenske pilotstreiken som potensielt kan rote til planene mine om å komme meg hjem i morgen. Jeg har derfor valgt å helgardere med billetter på både tog og fly, og så velger jeg det som passer og avbestiller den andre.

Halifax er en by som later til å være kanskje dobbelt så stor som Trondheim. Ganske sjarmerende sted, men litt ...
Read more Comments (2)
Are, Karoline likes this

Sony Smartwatch 3 review

(This five-day review of the Smartwatch 3 was actually meant to be a series of tweets, but splitting it into 140 character parts was so tedious that I realised it would be easier to make a brief blog post.)


Transflective LCD, yay.

Coming from an original Moto 360, I love that it can go anywhere (IP68) and is easy to clean, loves sunlight (transflective LCD) and that it lasts for two days with normal use. Performance is markedly smoother than the original Moto 360, and I feel interacting with Wear works better on a square screen. The SW3 is comfy to wear, and I like the understated design. GPS tracking with Strava and just the watch works really well. Paid $180 for it and am quite happy. Here's hoping it gets Wear 2.0 - and that Sony makes a truly standalone SW4 with LTE.

As for the whole "does anyone really need a smartwatch yada yada" - I find myself missing it when I for some reason forget to put it on. It's useful to have when biking or in other scenarios when the phone is inconvenient, for instance when carrying stuff (say a kid). It's more comfy to have just a watch as compared to a phone strapped to your arm when running. And I think I use my phone less when I can scratch the notification checking itch using just the watch.

Aaaaand this Fall LTE will become mainstream on smartwatches, and going through most of ...
Read more Comments (1)

Numerikk, takk

Jeg har vært en ekstremt passiv blogger i det siste, faktisk mer passiv enn noen gang tidligere siden begynnelsen i 2005. Uten å nøle lemper jeg store deler av skylden over på det at jeg har forelest numerisk fysikk dette semesteret. Faget, som er ment å gi en bred introduksjon til en lang rekke verktøy en numerisk fysiker med respekt for seg selv bør ha i verktøykassen, viste seg å være relativt krevende. Det positive er naturligvis at jeg har blitt nødt til å repetere ganske grundig en hel del ting jeg ikke har tenkt så mye på siden jeg tok kurset selv, og jeg har fått økt innsikt i en del ting jeg driver med til daglig. Det er noe i det man sier, om at det hjelper på forståelsen når man må forklare ting til andre.

Kurset ble avsluttet for tre uker siden, tradisjonen tro med en hjemmeeksamen over fire dager. Jeg husker godt min egen eksamen i dette kurset, i det herrens år 2008, og jeg vet det har vært flere andre legendariske eksamensoppgaver siden da. For eksempel har ved flere anledninger artikler blitt skrevet basert på arbeid gjort på eksamen i numerisk fysikk, noe jeg tror er et relativt unikt fenomen. Jeg følte dermed et visst press, og historien på mine skuldre og denslags.

En god eksamensoppgave i numerisk fysikk må etter mitt syn oppfylle sånn omtrent følgende kriterier:
  • Lett å forstå essensen i problemet
  • Ikke for komplisert fysikk
  • Bør gi spennende resultater som kan engasjere ...
Read more Comments (2)
Camilla, Are likes this

Topp tur

Jeg anser det som relativt sannsynlig at skisesongen er over for min del, om jeg ikke virkelig skulle få ånden over meg og hive meg med noen av mine mer moderne friluftsorienterte venner på en såkalt «topp tur». Og det høres jo topp ut, for all del, men jeg merker at jeg blir litt skeptisk når skituren starter med en tretimers biltur. Jeg er rett og slett bortskjemt hjemmefra med muligheten til å ta på skiene rett utenfor døren.

Uansett, skisesongen er antagelig over, og det er på tide med en liten oppsummering. Vinteren startet relativt sent i Trondheim, jeg mener å huske jeg syklet på sommerdekk til langt ut i november, og det var vel essensielt umulig å gå på ski i Trondheim før jul. Jeg har hørt at de lagrer snø i store hauger under bark i Granåsen, og at de så sprer dette tynt utover en asfaltert løype sånn i oktober en gang, så de aller ivrigste kan få på seg skøyteskiene, men jeg forstår det slik at det ble 10 grader og regn senere den uken, så det var nok begrensede muligheter selv for de ivrigste.

I Molde må det nok ha falt litt snø i løpet av desember, men da jeg kom hjem til jul var det fint lite igjen. Tangen og jeg tok en fottur opp til Øverlandsvannet på julaften, og da var det bare is i løypene. Og da tenker jeg ikke på is som i snø med litt store krystaller, men skikkelig ...
Read more Comments (1)

Tolkien reading day

Today is Tolkien reading day.

"What?" I can hear you ask, "Isn't every day Tolkien reading day?" and I concede that you may have a point. But it is the way of our people to set aside some days of the year for things of great importance.

Tolkien reading day has been celebrated for over a decade (ah, the murky depths of time), with the date of 25th of March chosen because it is the date of the Fall of Barad-Dûr and the downfall of Sauron in The Lord of the Rings, which seems as good a date to celebrate as any. All the more so this year, perhaps, as the Tolkien Society's theme for this year's reading day is "Life, Death and Immortality", in commemoration of the 100th anniversary of the Battle of the Somme, where Tolkien fought and (unlike many others) lived.

It is hard to escape Tolkien's connection to war writing. Gandalf's "You shall not pass!" aside, the creation of the world started during the First World War, and the trilogy was published shortly after the end of the Second. And when Tolkien writes that
as the years go by it seems now often forgotten that to be caught in youth by 1914 was no less hideous an experience than to be involved in 1939 and the following years. By 1918 all but one of my close friends were dead.1
it becomes all the harder to discount the Great War as ...
Read more Comments (1)

Filsystem

Jeg mener å huske, fra hine hårde dager, at noen fortalte meg om fordelene med filsystemet FAT32. Fritt etter hukommelsen gikk det ut på noe slikt som at FAT32 kan adressere flere blokker enn FAT16, og dermed kan hver blokk være mindre. Siden en fil aldri kan ta opp mindre plass på disken enn en blokk (eller er det sektor, det heter?), betyr det at FAT32 gir mindre bortkastet plass hvis du har mange små filer. Jeg kan ikke akkurat si at dette temaet er noe som har opptatt meg mye.

I dag ble jeg imidlertid ufrivillig oppmerksom på at filsystemer kanskje er noe som er verdt å ofre en tanke eller to på. Jeg hadde en mappe, med ca 400.000 filer, og du -sh rapporterte at mappen brukte 383 GB på disken. Problemet var at jeg mente å vite hva som lå i den mappen, og når jeg regnet på det kom jeg frem til en størrelse på rundt 7 GB. Å lete gjennom en mappe med flere hundre tusen filer for å finne ut hva som egentlig tar plass er en smule utfordrende, fordi selv enkle ting som å bruke ls tar lang tid og produserer mye output, men jeg fikk i allefall bekreftet at de første filene i mappen var som forventet, og at de siste filene i mappen var som forventet, samt at det ikke lå noen andre mapper i mappen.

Her var jeg egentlig i ferd med å gi opp, da det plutselig falt ...
Read more Comments (0)

Numerisk fysikk

Jeg har tidligere nevnt at jeg har hatt en litt travel høst, fordi jeg har jobbet deltid på NTNU som foreleser i kvantemekanikk. Nå viser det seg at det også ligger an til å bli en travel vår, fordi jeg har tatt på meg nok et vikariat på NTNU, denne gangen som foreleser i numerisk fysikk. Jeg har riktignok redusert min vanlige stilling noe, men det blir likevel litt over 100%, så jeg har nok å holde på med.

Numerisk fysikk var et skikkelig kult fag å ta som student, og dedikerte lesere vil kanskje huske at jeg tok dette faget i 2008. Jeg mener å huske jeg tok faget fordi noen fortalte meg at det var en lur ting å gjøre hvis man ville ha en jobb, og i ettertid tror jeg at det muligens var noe av det lureste noen sa til meg i løpet av studietiden. Jeg lærte meg å programmere samtidig som jeg tok kurset, og i ettertid må jeg si at jeg er veldig fornøyd med at jeg valgte å bruke python, og ikke lisp, som var min opprinnelige idé. Det er mulig det hadde gått fint det også, men om lisp kanskje er mer elegant tror jeg det er et ubestridelig faktum at python er noe et noe mer matnyttig språk å kunne.

Det viser seg også at numerisk fysikk er et ganske kult fag å forelese. Det er på en måte et litt frakoblet fag, for det bygger ikke på noe spesielt annet ...
Read more Comments (3)
Flashforum
Speak you're branes
Tor 15.11.20 18:02

Test
Tor 02.01.20 21:29

Godt nyttår!
Are 15.03.19 14:18

Godt nyttår! ;)
Tor 01.01.19 10:46

Godt nyttår!
Tor 30.12.17 20:43

Og lynforumet funker igjen! For første gang på et par år.
Tor 30.12.17 20:43

Vi er på lufta igjen, etter et par ukers nedetid (som kanskje ingen la merke til?). Oppdatering følger.
Tor 30.12.17 19:58

Testpost
Kjelll 15.01.16 21:53

Og ja, typisk PisseGuri!
Kjelll 15.01.16 21:51

Sjeldent vært så enig med D Tennant: https://youtu.be/yarNp2Z5TSE?t=1m10s
Are 15.01.16 12:54

Måtte bare forsikre meg om at dere ikke går glipp av den. :)
Tor 03.12.15 19:55

Hmmnja, ok.
Jørgen 03.12.15 12:25

Den var ikkje ein del av rommet. Av same grunn som det ikkje var berre éin hovudskalle i slottet (med unnatak av andre gongen han gjekk gjennom sirkelen).
Tor 03.12.15 08:11

Den var ganske kul. Men hvorfor gikk ikke diamantveggen tilbake til opprinnelig tilstand når han kom inn i rommet igjen?
Jørgen 02.12.15 10:36

Heaven Sent. Steike. Beste eg har sett av Doctor Who nokon sinne! (Sånn. Eg måtte berre få det ut. Takk.)
Tor 15.11.15 19:31

Planen er 1. juledag, på Øverlandsvannet, men det er litt væravhengig. Det må nesten være skikkelig is, eller ingen is. Retiro kan også være et alternativ.
Are 13.11.15 11:10

Når skal julebadet finne sted?
Tor 02.11.15 11:04

Jeg vil oppfordre alle til å ta del i pollen som er oppe for tiden. Og naturligvis vil jeg oppfordre alle til å bli med på julebadet.
Camilla 07.10.15 23:20

Hurra!
Are 05.10.15 21:31

Jørgen 25.09.15 16:45

Haha! Det har eg ikkje tenkt over før. Men no skal eg byrje å ta det i bruk til dagleg.
Tor 15.09.15 07:12

Og RG-beatdown, ikke minst.
Tor 15.09.15 07:07

Har ikke tenkt over før at mange navn på Magic-deck også egner seg som navn på politiske konstellasjoner i norske kommuner. UG-madness, for eksempel.
Ragnhild 06.09.15 21:51

Grattis, Camilla!
Are 06.09.15 10:34

Gratulerer med dagen, Camilla!
Tor 03.08.15 18:55

I andre nyheter: Det viser seg at posting til lynforumet ikke har fungert etter en django-oppdatering i mai eller juni. På lufta igjen nå (åpenbart).
Tor 03.08.15 18:55

På grunn av ubetenksom omgang med databasen mistet vi ca ti minutter i dag. Beklager til alle som postet mellom ca 18.10 og 18.20.
Tor 20.05.15 22:40

Thanks. It was a nice day, almost no rain, champagne for breakfast, etc. Good stuff.
Tim 17.05.15 16:37

Happy 17 May, Norwegians!
Tor 20.02.15 18:59

Bra xkcd i dag. Jeg har sagt omtrent nøyaktig dette i en forelesning.
Tor 03.01.15 23:10

Legg merke til at vi nå har bokser som viser tilfeldige artikler også fra to og ti år tilbake.
Tor 31.12.14 16:31

Uansett, Tangen og jeg tok nyttårsbadet rundt kvart på tre. Kan melde om friske temperaturer i vannet.
Tor 31.12.14 16:31

Mulig det er noe der.
Camilla 31.12.14 12:25

Kanskje fordi alkohol og isbading ikke går så bra sammen?
Tor 30.12.14 21:31

Skjønt, hvorfor 12.00? Midnatt er jo mye kulere.
Tor 30.12.14 21:30

Det eksisterer tilsynelatende en tradisjon for nyttårsbading i Molde. Møt opp, på Retiro klokken 12.00 i morgen.
Tor 22.12.14 00:04

(Vintersolverv er (var) i år klokken 00:03 den 22 desember.)
Tor 22.12.14 00:02

God Vintersolverv!
Ragnhild 20.11.14 14:42

Apple-idiotiet mitt fortsetter: Ved lette småskader på iPhone vraker de altså telefonen og sender deg en ny. Nå har jeg mistet nydelige bilder fra Chile og Spania.
Ragnhild 05.11.14 17:21

Hehe. "Bør Mac fra 2008 oppgraderes". Nå skal eplehuset bestille minnekort (?) slik at de kan oppgradere maskinen min (10.5.8)til Yosemite. Det går visst an. Alt man lærer!
Ragnhild 30.10.14 09:09

@Camilla: Gratulerer med det!
Camilla 29.10.14 15:55

@Ragnhild: Jeg jobber nå på Luftkrigsskolen. Mer engelsk språk og krigshistorie enn tung litteraturteori, men interessant (og med forskningstid).
Ragnhild 29.10.14 08:59

Lynforumpostene mine har hatt en tendens til å multiplisere seg selv. Bør mac fra 2008 oppgraderes? Er det dyrt?
Tor 28.10.14 23:03

Calcuttagutta er jo hovedsaklig utviklet på en Mac fra 2008, så det burde funke greit.
Tor 28.10.14 23:02

Hva er det som ikke funker med lynforumet?
Ragnhild 22.10.14 16:02

Lynforum+min mac fra 2008=dårlig match.
Ragnhild 22.10.14 16:01

Camilla: Har du funnet deg en spennende jobb nå? Er nysgjerrig.
Ragnhild 22.10.14 16:01

Camilla: Har du funnet deg en spennende jobb nå? Er nysgjerrig.
Are 15.10.14 21:07

Fusjon! (AviationWeek)
Camilla 28.09.14 22:07

For de med interesse for jazz og litteraturteori: Derrida og Coleman.
Camilla 14.09.14 19:53

Camilla 14.09.14 19:53

Jeg har ikke lest Marta Breen, dessverre; men det jeg har sett av henne virket fornuftig.
Ragnhild 12.09.14 10:13

Camilla: Leser at du stadig er feminist, og lurer på om du har en kommentar til Marta Breens nye bok? Anbefales for øvrig til alle som ikke har lest den!
Tor 07.09.14 22:03

Jeg ville lagt til fortran, som er et lysssvert. An elegant weapon, for a more civilised time.
Camilla 16.07.14 23:12

Jeg skal kuratere We The Humanities neste uke. (@wethehumanities)
Tor 23.04.14 07:59

Tor 15.04.14 01:00

Tor 08.04.14 20:44

Hmm, to måneder uten aktivitet i lynforumet, og over to uker mellom artikler. Jeg tror jeg må skjerpe meg litt.
Tor 01.02.14 12:47

Kul, men det ser ut som de har løftet den fra wikipedia, fjernet kildehenvisningene og lagt til rotete grafikk
Tor 14.01.14 21:33

Forøvrig, når det er snakk om å varme opp en såpass komplisert substans som kaffe, og når man diskuterer effekter på smak og slikt, er det nok mer kjemi enn fysikk.
Tor 13.01.14 23:06

Godt spørsmål. Jeg skal tenke på det. Jag faktisk tydd til mikrobølgeovn fra tid til annen jeg også, og da stort sett flat pedal i et minutt eller så.
Are 13.01.14 21:43

O Tor. Du som kan fysikk. Hva er den mest skånsomme måten å varme opp igjen kald kaffe på? Er mikrobølgeovn på svak styrke bedre enn kort tid på full guffe? #potensiellArtikkel
Ulf 13.01.14 12:17

Halve prinsesseriket og en trekvarts Jarlsberg til den som lærer meg å stoppe scrollingen når artikkelen er ferdiglest. Grøss og gru for et kommentarfelt.
Are 13.12.13 23:10

He he he. Jeg stusset også på det positive synet på xls ;)